Stipend til ære for Guadalupes saligkåring

Donasjoner gitt i anledning Guadalupes saligkåring vil gi stipend til 100 afrikanske kvinner slik at de kan utføre vitenskapelig forskning og gå videre i sine studier.

Spørsmål og svar om Guadalupe under en nylig avholdt pressekonferanse i Madrid.

Hundre afrikanske kvinner vil få muligheten til å vinne stipender for å studere eller utføre vitenskapelig forskning ved enten et spansk eller et afrikansk universitet, ved donasjoner samlet inn i anledning den forestående saligkåringen til Guadalupe Ortíz de Landázuri, en spansk kjemiker og det første leke medlemmet av Ous Dei som blir hevet til altrene. Saligkåringen av Guadalupe vil finne sted 18. mai i Madrid, ledet av kardinal Angelo Becciu, prefekt for helgenkåringskongregasjonen.

Stipendene vil bli gitt over en periode på 10 år av «Guadalupestipendprosjektet», utdelt av organisasjonen Harambee Africa International, og håper å støtte kvinnelige afrikanske ledere innen vitenskapelig forskning, slik at de kan bli i stand til å starte forskningssentre i deres egne hjemland, sier Raquel Rodriguez, leder for Harambee Spania.

Monica Herrero, medlem av den internasjonale komiteen som forbereder saligkåringen, sa at det var et ønske om å bringe et element av solidaritet inn i begivenheten, noe som gjenspeiler den sosiale ansvarsfølelsen som var til stede i hele Guadalupes liv, både i Mexico og i Spania.

Herrero sa at Guadalupe var «akkurat som alle andre i Madrid, et medlem av sitt bispedømme, hun var også medlem i Opus Dei og levde et normalt liv, ble hellig gjennom sine daglige gjøremål, og delte samme kristne ånd med både de som ikke hadde det så bra og med sine kolleger, gjennom arbeidet som professor i kjemi.» Hennes biografi er et levende eksempel på det pave Frans beskriver i Gaudete et Exsultate, når han snakker om «nabo»-helgener.

En pioner i sin tid

Den snart saligkårede utmerker seg også som en kvinne forut for sin tid. Hun var en av de få som tok en vitenskapelig grad på en tid da svært få kvinner gikk på universitet i det hele tatt, spesielt i Spania. Guadalupe tok etter hvert en doktorgrad i kjemi, i tillegg til å sette i gang det første studenthjemmet for kvinner i Madrid, som fremdeles finnes. Hun var også en av de første kvinner som den hellige Josemaría ba om å starte Opus Deis apostoliske arbeid i Mexico, i 1950.

Guadalupe er den første lekperson i Opus Deis om blir saligkåret av Kirken, noe som har vekket interesse blant medlemmer i prelaturet over hele verden. Siden mange av dem ikke kommer til å dra til Spania for å være med på seremonien, har den internasjonale komiteen besluttet seg for å anstrenge seg for å forsikre seg om at alle som ønsker å delta skal kunne gjøre det digitalt, ved å gjøre saligkåringen så tilgjengelig som mulig på digitale plattformer. «Teknologien gjør det mulig at folk fra alle verdensdeler kan delta», sa Herrero.

Med dette i sinne nevnte Carmen Garcia Herreria, kommunikasjonsdirektør for saligkåringen, en liste av kanaler som vil gjøre deltakelse i saligkåringen lettere, blant annet multi-media innhold online, direktestrømming av seremonien, en saligkåringsapp, og andre nedlastbare produkter som vil gi folk innsikt i Guadalupes liv.

Kjemi og åndelig liv

En god måte å bli kjent med Guadalupe fra innsiden på er gjennom den nye e-boken «Letters to a Saint», som inneholder utdrag fra de mer enn 350 brevene som Guadalupe skrev til den hellige Josemaría i løpet av sitt liv. «Et menneskes brevveksling er som en dør inn i deres hjerte. Brevene sett under ett viser hennes dyder og glade personlighet», kommenterte José Carlos Martín de la Hoz, bispedømmepostulator for Guadalupes saligkåringsprosess. Han mener at Guadalupe ble hellig fordi hun var «en person som opplevde nærhet til Jesus Kristus i sitt daglige arbeid og delte denne kjærligheten med sine omgivelser.»

Komiteen har allerede organisert flere møter og aktiviteter som skal gjøre den snart saligkårede bedre kjent i byer i hele Spania, så vel som i Mexico og Roma der hun også bodde. I mars måned ble det holdt en forelesning til hennes ære ved Madrids kjemikerforening, der man la vekt på hennes profesjonelle dyktighet sammen med de menneskelige dydene hun viste i sitt arbeid.