Paven sier sin mening om videospill og film

Benedikt XVI oppfordrer foreldre og lærere til å være bevisste ved valg av underholdningstilbud – film, bøker og musikk – for barn og tenåringer.

”Foreldrene har rett og plikt til å passe på at barna lærer å bruke mediene på en fornuftig måte.” (Foto: Hel Des)

Paven talte om film og videospill, de kommunikasjonsmidlene som oftest henvender seg til barn.

Først støtter Benedikt XVI synspunktet at ”medienes påvirkning står i motsetning til skolens, Kirkens og til og med hjemmets påvirkning.”

”Å oppdra barn slik at de bruker de nye mediene på en fornuftig måte er foreldrenes, Kirkens og skolens ansvar. Foreldrenes rolle har stor betydning. De har rett og plikt til å passe på at barna lærer å bruke mediene på en fornuftig måte ved å forme barnas samvittighet, slik at de blir i stand til å gi uttrykk for klare og objektive bedømmelser som siden kan lede dem når det gjelder å velge eller avvise de programmer de blir tilbudt.”

”Det er viktig å erkjenne hvilken grunnleggende verdi foredrenes eksempel har, og hvor nyttig det er å introdusere ungdommene for klassikerne innen ungdomslitteraturen, de skjønne kunster og utvalgt musikk.”

”Skjønnheten, som er som en avspeiling av det guddommelige, inspirerer og oppliver de unges hjerte og sinn, mens det stygge og det rå har en nedslående innvirkning på holdninger og oppførsel.”

Å GJØRE SEKSUALITETEN TIL NOE TRIVIELT

”Å oppdra barn slik at de bruker de nye mediene på en fornuftig måte er foreldrenes, Kirkens og skolens ansvar.”

Foreldre og lærere er de som i første rekke er ansvarlige, men de er ikke de eneste. Paven talte også om dem som lager innholdet i medieproduktene. ”Hele tendensen til å lage programmer – også tegnefilmer og videospill – som forherliger vold og viser en antisosial oppførsel, og som i underholdningens navn trivialiserer den menneskelige seksualitet er en perversjon, og i enda sterkere grad når det handler om programmer som henvender seg til barn og ungdommer.”

”Hvordan kan man forklare denne type underholdning for uskyldige ungdommer som er virkelige ofre for vold, utnytting og overgrep?” spurte han.

Paven avslutter med igjen å si til foreldrene at de må oppdra sine barn ”til å bruke mediene på en fornuftig måte.” ”Foreldre er altså voktere av sine barns frihet, og i den grad de gir dem denne friheten tilbake, leder de dem til den dype gleden i livet.”

Kilde: VIS