”La deres krangler avsluttes med en klem”

400 ektepar fra hele verden kom til en kongress i Roma for å utveksle tanker om familiens fremtid. I et møte med biskop Echevarría oppmuntret han dem til å helliggjøre det daglige samvær og stadig fornye kjærligheten til hverandre.

”Kristne familier, hva gjør dere? Hvordan lever dere? – foreslo han at hver enkelt spør seg. ”Vær én sjel og ett hjerte. Avlegg et kristent vitnesbyrd om deres kjærlighet selv når dere har hatt en liten uenighet. Dere har ansvaret for å vise samfunnet at familien er en kristen vei. Si til deres omgivelser at den ekteskapelige kjærligheten avspeiler kjærligheten som den Høyeste gir oss.”

Ektepar fra 43 land fylte salene på hotell Parco dei Principi (Roma), der kongressen ble holdt. I korridorene løp barna rundt. De aller minste sov i sine barnevogner. De unge fedrene og mødrene hadde kommet til Roma fra hele verden for å dele sine tanker om ekteskapet med likesinnede.

Deltakerne holder ekteskapskurs i sine hjemland. De studerer praktiske tilfeller og prøver på den måten å lære bort hvordan man kan ta tak i problemer i den felles hverdagen og slik gi vitnesbyrd om lykken som er å finne i ekteskapet.

Kongressens organisatorer hadde bedt Opus Deis prelat om å si noen ord.

Biskop Javier Echevarría talte om troskap som alle kan komme frem til, kanskje etter å ha gjennomlevd noen vanskelige stunder. ”Hvor fantastisk det er å være trofast. Det er den beste demonstrasjon på hva vi kan bruke vår frihet til. Tenk på å overvinne de tilfeldige øyeblikk av vrede og utålmodighet. Vær trofaste mot hverandre for alltid og åpne for livet.

Han oppmuntret de tilstedeværende til å hjelpe hverandre til å forbedre seg og være tålmodige. ”Den hellige Josemaría Escrivá sa at dere måtte elske deres ektefelle med alle hans eller hennes feil. Tenk etter: Hvordan kan jeg hjelpe min hustru, min ektemann? Hvis dere ser at han eller hun har en eller annen feil, så elsk ham eller henne slik han eller hun er. På den måten kommer den andres defekter til å hjelpe dere til å forbedre deres egne.”

Prøv å ikke krangle, bare hvis det er absolutt nødvendig. Og prøv å ikke gjøre det når barna er tilstede. Den som tror han har rett er den som først bør be om tilgivelse. På den måten avslutter dere krangelen med en klem. Og det er best å ikke si noe når man er sint. Vær tålmodig, ha håp. På den måten viser dere at dere ikke bærer nag mot den andre.”

Han sa også at det er bra å vise sin kjærlighet til den andre i små detaljer: ”Ta på dere kjolen eller slipset som dere vet at den andre liker. Spør den andre hvis dere ser at han har lyst til å fortelle noe... På den måten unngår dere den største faren som truer kjærligheten, nemlig vanen.”

Og om barna sa han: ”Dere er barnas viktigste lærere. Dere underviser dem ved deres eget eksempel, ved deres glede, deres punktlighet. Hvis dere ønsker å gi dem noen prinsipper, begynn med å etterleve dem selv. Hvis noen av dere blir klar over at dere har gjort noe galt mot dem, be dem om tilgivelse. De kommer til å se på dere med andre øyne.”