Skrev brev til paven – så ombestemte han seg

Opprinnelig skulle paven ikke ha noen messe for de svenske katolikkene. Men mange skrev brev til ham – og han bestemte seg derfor til å bli i Sverige en halv dag ekstra.

Paven feirer messe i Malmö – klubbjentene har forberedt seg.

Da det ble kjent at paven skulle komme til Sverige, men bare for å være med på det økumeniske møtet i Lund, ble mange svenske katolikker bedrøvet.

”Hvorfor ikke til oss?”

- Mange var kjempeforvirret, jeg hørte folk si: Hvorfor kommer han til lutheranerne og ikke til oss? forteller Lucia Schoeffer, lærerstudent fra Malmö.

Hun var en av dem som bestemte seg for å skrive til pave Frans og be ham om å prøve å inkludere den katolske flokken i sitt besøk i Sverige.

- Man hører jo at folk skriver til ham og at han svarer. Så når folk snakket om sin skuffelse, sa jeg: Men så skriv da. Jeg leder en liten jenteklubb med 9-12-åringer og syntes at det ville være fint om vi skrev til paven og fortalte ham hvor glade vi var over at han skulle komme hit og hvor mye vi så frem til hans besøk. Da brevene deres var klare, kom jeg frem til at jeg også burde skrive til ham.

Jenteklubben fikk treffe sin pave på Swedbank stadion i Malmö
Pappas kompis

Så Lucia skrev og brukte en egen kanal for å være sikker på at brevet skulle komme frem.

- Pappas nære venn er prest og bor i Roma og er kompis med Bergoglio. Så jeg sendte brevet til ham og han leverte det videre. Jeg vet at paven leste det og takket. Noen dager senere fikk jeg vite at han forlenget sitt besøk i Sverige.

- Jeg tror ikke det var mitt brev som overbeviste ham, alt er jo mue større enn som så. Men jeg håper at det betydde lite grann.

Lucia fortalte i brevet om jenteklubben og sine venners forvirring.

Fikk treffe sin pave

- Jeg skrev at det faktisk er både vanskelig og heroisk å være katolikk i Sverige. Man kan føle seg veldig ensom: den eneste i klassen, den eneste på arbeidsplassen. Vi trenger oppmuntring og støtte, og han, paven, er som en far for oss.

Med Paven på Malmö Arena

Lucia og jenteklubben fikk treffe sin pave på Swedbank stadion i Malmö.

- Det var en følelse av glede som ikke kan beskrives, sier hun.

Anna Bieniaszewski Sandberg

Dagen