”Kristne bør være klar over sine jødiske røtter!”

Biskopen av Augsburg, Walter Mixa, deltok i en minnestund i synagogen i Augsburg i anledning Krystallnatten 9. november 1938 og han understreket at en kristen aldri kan være antisemitt uten å forråde sin egen tro.

Ved en minnestund arrangert av den israelske kulturforeningen i Augsburg synagoge i anledning Krystallnatten 9. november 1938 oppfordret biskopen av Augsburg, Walter Mixa, alle kristne om å bli mer klar over sine jødiske røtter og ta avstand fra nedarvede eldgamle fordommer mot det jødiske folk ”som delvis kommer av en feilaktig og urettferdig tolkning av Det nye testamente. En kristen kan aldri være antisemitt uten å forråde sin egen tro,” sa Mixa.

Den tro som jødenes Bibel vitner om, er for kristne ikke noen annen religion enn deres egen tros fundament. Biskopen sa ordrett: ”Derfor gjenlyder i Kirkens liturgi fra begynnelsen til våre dager Moses og profetenes stemmer: Israels salmebok, Psalteret, er også Kirkens store bønnebok. Kristne av alle konfesjoner må alltid være klar over at Jesus, når det gjelder hans menneskelige natur, er en etterkommer etter David, at Jomfru Maria og apostlene var jøder, og at jødene derfor er ”våre eldre brødre”.

Shoah, var, ifølge Mixa, ”et menneskeforaktende, nyhedensk regimes verk”. Dets hat mot Abrahams Gud og dette regimets antisemittisme hadde sine røtter utenfor den kristne kultur og den kristne tro. ”Med tilintetgjørelsen av det jødiske folk, med Shoah, skulle tilslutt også de røtter rykkes opp som den kristne troen hviler på,” understreket biskopen.

Hvis man ser tilbake på hendelsene for 71 år siden, sa Mixa, så fremtrer det mange modige menn og kvinner i Kirken, prester og biskoper, som hjalp de forfulgte jødene og som etter krigen ble hedret av jødiske organisasjoner og personligheter. Men pave Johannes Paul II har også frimodig fortalt, og offentlig i hele Kirkens navn bedt om tilgivelse for ”at den åndelige motstanden og den konkrete handlingen hos mange kristne ikke var slik som man skulle forvente av Kristi disipler” under jødeforfølgelsene i Det tredje riket.

Ved å betrakte Shoahs ubeskrivelige ondskap, som aldri noensinne må fornektes, relativiseres eller bli glemt, er det kristnes og jøders felles ”hellige plikt å i hvert øyeblikk modig bekjenne, at mennesket fra første begynnelse til sin naturlige avslutning, har umistelige rettigheter, som det har fordi det er skapt av Gud, og som derfor ingen kan ta fra det.” Derfor fordømmer Kirken også i dag all slags rasisme og diskriminering av mennesker på grunnlag av deres etniske tilhørighet, religion, språk eller hudfarge.

Augsburg (kath.net/IBA)