Joaquín Navarro-Valls har avgått ved døden i Roma

Joaquín Navarro-Valls døde i Roma onsdag 5. juli av bukspyttkjertelkreft. Den tidligere lederen for Den hellige stols pressekontor døde hjemme, omgitt av medlemmer av prelaturet Opus Dei som han bodde sammen med.

Cartagena, Granada, Barcelona

Joaquín Navarro-Valls ble født i Cartagena (Spania) 16. november 1936. Han gikk på ”Den tyske skolen” i hjembyen og studerte ved det medisinske fakultet ved universitetene i Granada og Barcelona. Han var assistent ved det medisinske fakultet ved universitetet i Barcelona og leder for den polikliniske tjeneste ved Institutt for medisinsk patologi.

Joaquín Navarro-Valls kom i kontakt med Opus Dei da han var medisinerstudent i Granada, og søkte om plass på Albayzín studenthjem. I de årene han var universitetsstudent var han også opptatt av teater, ikke bare som tilskuer, men hovedsakelig som skuespiller. Etter at han avsluttet studiene i Barcelona, vendte han tilbake til Granada. I mellomtiden hadde han bedt om å bli medlem i Opus Dei, og da han kom tilbake til den andalusiske byen, fikk han i oppdrag å være leder for det studenthjemmet der han selv hadde bodd.

Fra medisin til kommunikasjon

Etter å ha tatt embetseksamen i medisin, spesialiserte han seg i psykiatri. For å vedlikeholde sine litterære interesser studerte han også journalistikk, og tok en grad i dette i 1968. Noen få år senere ga denne aktiviteten ham innpass i den jobben han siden skulle bli mest kjent for.

Joaquín Navarro-Valls, sammen med den hellige Josemaría Escrivá.

På 1960-tallet arbeidet han som sekretær for Opus Deis avdeling i Barcelona og samarbeidet velvillig i apostoliske, sosiale og utdanningsmessige initiativ i Catalonia og Aragon. Hovedsponsorene bak Xaloc-skolen, i L’Hospitalet de Llobregat, den mest folkerike delen av Barcelonas arbeiderstrøk, understreker fremdeles hvor takknemlige de er for den iherdige og optimistiske støtten de fikk i den tidligste tiden fra Joaquín Navarro-Valls. Han støttet også grunnleggelsen av et familierådgivningskontor i byen Tarragona.

På begynnelsen av 1970-tallet flyttet han til Roma, der han samarbeidet med den hellige Josemaría Escrivá ved Opus Deis kommunikasjonskontor

På begynnelsen av 1970-tallet flyttet han til Roma, der han samarbeidet med den hellige Josemaría Escrivá ved Opus Deis kommunikasjonskontor, der han etter hvert fikk i oppdrag å informere både om grunnleggerens død (26. juni 1975) og valget av hans etterfølger, nå saligkårede Alvaro del Portillo. Mange år senere, like før helligkåringen av Opus Deis grunnlegger, skrev han disse ordene til avisen L’Osservatore Romano: ”Josemaría Escrivá hjelper oss til å forstå at en helgen ikke lever i en verden av skygger og illusjoner, men i vår egen verden. En menneskelig og konkret virkelighet, der det er ”noe guddommelig” som ”allerede er til stede” og venter på at menneskene skal finne det.”

I Roma arbeidet han i tillegg som korrespondent for den spanske avisen ABC. Denne stillingen dekket også de østlige middelhavslandene, noe som førte ham ut på mange reiser til Midtøsten. Han fikk mange venner blant kollegene, og i 1983 ble han valgt til president for Stampa Estera, foreningen for utenrikskorrespondenter i Den evige by.

Med den hellige Johannes Paul II og Benedikt XVI

I 1984 utnevnte den hellige Johannes Paul II Joaquín Navarro-Valls til leder for Vatikanets pressekontor. Etter det har han blitt knyttet sammen med pave Johannes Paul II til han døde i 2005 og deretter med pave Benedikt XVI, som han hadde samme stilling for i de første 15 månedene av dennes pontifikat.

Sammen med den salige Alvaro del Portillo.

Joaquín Navarro-Valls var nært knyttet til den hellige Johannes Paul II: paven betrodde ham de sensitive oppdragene overfor personer som Gorbatsjov og Fidel Castro, og det var sammen med Joaquín Navarro-Valls og noen få andre at paven tilbrakte sommerferier i fjellene.

Joaquín Navarro-Valls hadde også stor respekt for den hellige Johannes Paul II. ”Jeg er klar over at jeg vil bli holdt ansvarlig overfor Gud,” sa han i 1993, mens paven ennå levde, ”for å ha vært så heldig å kunne arbeide i nærheten av en mann der man kan kjenne nådens nærvær. Eller snarere merker man det i hans dype bønner, og i beslutningene han tar på bakgrunn av disse bønnene.” Han var synlig rørt på en pressekonferanse 1. april 2005, noen timer før paven døde, noe som på en uforglemmelig måte ble fanget opp av tv-kameraene.

I 2006, da han fylte 70 år, ble han etterfulgt på pressekontoret av fader Federico Lombardi. Etter dette var han en stund spaltist for avisen La Repubblica og deltok på flere italienske og internasjonale tv-kanaler. I de siste årene av hans liv, fra januar 2007, var han president for den rådgivende gruppen ved universitetet Campus Bio-Medico i Roma. I tillegg var han engasjert i andre sosiale og kulturelle aktiviteter.

”Etter alle disse årene, synes du det har vært verd å komplisere livet ditt med Opus Dei?”: ”Hundre og femti prosent ja.”

Mange har i Joaquín Navarro-Valls sett et vitne på trofasthet mot Kirken, trofasthet mot kallet i Opus Dei og trofasthet mot slektninger og venner. I 1995 ble han i et tv-intervju på Italias TV-RAI spurt: ”Etter alle disse årene, synes du det har vært verd å komplisere livet ditt med Opus Dei?” Og han svarte: ”Hundre og femti prosent ja.”