Hva er innholdet i det kristne budskapet?

Faderen, Sønnen og Den hellige ånd som en eneste Gud; Kirken som formidler av Guds frelse. Det er innholdet i det kristne budskapet som Jesus Kristus har formidlet til oss.

Det kristne budskap er det som Jesus Kristus har forkynt.

Kjernen i dette budskapet er Jesus selv. Dette er i snever forstand ”det glade budskap” (evangeliet) som ble forkynt av apostlene fra begynnelsen av. Slik sammenfatter den hellige Paulus det: ”Hva jeg først og fremst brakte videre til dere, er da hva jeg selv har fått lære: At Kristus døde for våre synder, i overensstemmelse med Skriftene, at han ble begravet, og at han oppsto den tredje dag, fremdeles i henhold til Skriftene, – og at han ble sett av Kefas [= Peter], og så av de tolv [= apostlene].” (1 Kor 15, 3-5)

Budskapet dreier seg derfor i høyeste grad om Jesu død og oppstandelse, gjennom dette har han gitt menneskene frelsen. Det omfatter at Jesus er den av Gud sendte Messias (Kristus), det vil si Guds salvede, som ble lovet til Israels folk. Likeså omfatter det troen på den ene Gud, verdens og menneskenes Skaper og opphav til frelsen.

Det kristne budskap betyr også at Guds åpenbaring til menneskene har fått sin fullbyrdelse i Jesus Kristus: ”... men da tidens fylde kom, sendte Gud sin Sønn, født av en kvinne, og fra sin fødsel av selv underkastet Loven, for å løskjøpe dem som levde bundet av Loven, ja, for å gi oss en plass som sønner.” (Gal 4, 4-5)

Jesus åpenbarer på en ny måte hvem Gud er, og dypere enn noensinne før. Han identifiserer ham som sin helt egne far og fastslår at: ”Jeg og Faderen er ett” (Jo 10,30). Derfor bekjenner Kirken, idet den støtter seg på apostlenes lære, at Jesus er Guds Sønn, sann Gud av samme vesen som Faderen.

I sitt liv på jorden virket Jesus med den guddommelige Ånds makt som var i ham (jf Lk 4, 18-21). Han lovet dessuten at etter sin oppstandelse og sin tilbakevending til Faderen, skulle han sende ned denne Ånd (Jf Jo 14,16 ff). Da apostlene i pinsen fikk ta imot Den hellige ånd ble de overbevist om at Jesus hadde oppfylt sitt løfte, og de opplevde denne Ånds forvandlende kraft, som like til i dag levendegjør og besjeler Kirken.

Det kristne budskapet omfatter derfor også Den hellige ånd som sann Gud, og som sammen med Faderen og Sønnen er den tredje person i den guddommelige treenighet.

Med til budskapet hører videre forkynnelsen om Guds rikes komme (jf Mk 1,15). Med dette bilde mener Jesus Guds nærvær i menneskehetens historie og ved dens ende, samt også Guds forening med mennesket. Dette riket har allerede begynt ved at Jesus har kommet til verden og befridd menneskene fra ondskapens makt (jf Mt 12,28).

Den hellige ånd lar Jesu nærvær og virksomhet fortsette i Kirken. I denne betydning er Kirken i menneskehetens historie liksom såkornet for det riket som med Jesu gjenkomst ved tidenes ende skal nå sin fullbyrdelse.

I tiden trer mennesket ved dåpen inn i et nytt forhold til Gud. Det blir, forent med Kristus, til Guds sønn eller datter. Kristus er i Kirken, i eukaristiens sakrament, fortsatt reelt nærværende og er også virksom i de andre sakramentene, som er levende tegn på hans nåde.

Gjennom de kristne, som i sine gjerninger anstrenger seg for å vise nestekjærlighet, viser endelig Guds kjærlighet til menneskene seg.

– Alt dette er deler av innholdet i det kristne budskapet.

Gonzalo Aranda