I Roma ble helligkåringsprosessen for Álvaro del Portillo innledet på bispedømmenivå

Åpningssesjonen ved det pavelige vikariats domstol i Roma angående helligkåringsprosessen for biskop Álvaro del Portillo ble holdt i dag. Det finnes også en video med bilder fra seremonien som fant sted i Lateranpalasset.

Kardinal Ruini åpnet sesjonen.

Kardinal Ruini åpnet sesjonen.

Den 5. mars 2004 presiderte kardinal Camillo Ruini ved åpningssesjonen ved det pavelige vikariats domstol i Roma da helligkåringsprosessen for biskop Álvaro del Portillo, Opus Deis prelat (Madrid 1914 – Roma 1994) ble innledet. Seremonien fant sted i Lateranpalasset.

”De mange anledninger jeg hadde til å møte biskop del Portillo,” erindret kardinal Camillo Ruini, ”gjorde et uutslettelig inntrykk på meg og jeg var overbevist om at jeg hadde med en eksemplarisk hyrde å gjøre.” Og han la til: ”I den fasthet som han forsvarte Kirkens lære med, i hans lojalitet mot paven, i hans pastorale omsorg, i hans ydmykhet og likevekt, alt dette vitnet om et særdeles rikt indre liv.”

Kardinal Ruini har laget en biografisk skisse av biskop del Portillo, ”don Álvaro” som han kalles av alle de mennesker i hele verden som ber om hans forbønn. ”Hans dype pastorale erfaring som fikk anledning til å modnes i samarbeidet med den hellige Josemaría, hans åpenbare menneskelige kvaliteter og hans juridiske og teologiske kunnskaper gjorde at han kunne påta seg en mengde ulike oppgaver,” sa han.

Seremonien fant sted i Lateranpalasset.

Pavens vikar la vekt på ”den lange og mangfoldige aktivitet som han utførte i Den hellige stols tjeneste” som konsulterende rådgiver ved forskjellige kongregasjoner, som sekretær for Andre Vatikankonsils kommisjon for utarbeidelsen av dekretet Presbyterorum Ordinis, som konsulterende rådgiver ved andre konsiliære kommisjoner og som deltaker i bispesynode.

Ifølge kardinalen var ”den tjenesten som don Álvaro alltid utførte når han arbeidet for den romerske Kirke og hans store iver og dyktighet i å virkeliggjøre Den hellige fars forskjellige pastorale initiativ i sitt bispedømme uttrykk for kjærligheten til Kirken som han hadde lært av den hellige Josemaría.”

”Slående er også,” la han til, ”hans streben for å fremheve hvor nært tro og kultur hører sammen,” og hans bidrag til utarbeidelsen av en lekmannsteologi og dessuten en teologi som omhandler presteskapet, noe vi kan se i skrifter som ”Troende og lekfolk i Kirken” og ”Om presteskapet”.

Kardinal Ruini talte om ønsket hos ”mange representanter for det kirkelige hierarki og hos Guds folk” om at denne helligkåringsprosessen raskt burde påbegynnes. Det finnes allerede ”et stort antall vitnesbyrd fra personer som kjente ham, til og med fra mange kardinaler og biskoper,” sa han. Deretter la han til: ”Lazios bispekonferanse var enstemmig positiv” til en åpning av helligkåringsprosessen.

Senere talte den pavelige vikar om de tusenvis av åndelige og materielle nådegaver, blant annet til og med mirakuløse helbredelser, som anses å være forårsaket av forbønner rettet til don Álvaro, og som viser ”hvor stor den private hengivenheten til Guds tjener er.”

Kardinalens tale ble etterfulgt av den formelle begjæring om åpning av undersøkelsen på bispedømmenivå av prosessens postulator, monsignor Flavio Capucci. Så bekreftet kardinal Ruini utnevnelsen av medlemmene av domstolen og deretter avla disse og postulatoren dommereden.

Biskop Javier Echevarría hilser på kardinal Ruini ved avslutningen av seremonien.

Nærmere 400 personer fylte salen. ”Det store antall tilstedeværende ved denne første sesjonen,” sa kardinalen, ”er et tegn på den store kjærlighet som vi alle har for vår kjære Álvaro del Portillo som vi savner svært.”

Blant de tilstedeværende fantes mange venner av biskop del Portillo og også mange medlemmer og venner av Prelaturet, dessuten den nåværende prelat av Opus Dei, biskop Javier Echevarría, som etter seremonien foran fjernsynsselskapet Telepaces kameraer sa: ”Jeg er meget fornøyd, og uten å ville foregripe Kirkens avgjørelse, tror jeg at med dette kommer man til den riktige fullbyrdelsen av biskop del Portillos liv.” Til Telepaces reportere sa han også: ”Jeg husker meget godt at han alltid ville svare på Guds nådegaver og at han ofte gjentok følgende bønnesukk: Takk, Herre, tilgi meg og hjelp meg mer.”

Nesten 400 personer deltok i seremonien.

Kongregasjonen for helligkåringer har godkjent at to domstoler som har samme kompetansenivå skal delta i prosessens første fase, det vil si undersøkelsen på bispedømmenivå av Álvaro del Portillos liv, dyder og ånd av hellighet. Den ene er underlagt det romerske vikariat og den andre under prelaturet Opus Dei. Høringen for prelaturet starter 20. mars med en seremoni som ligner den som fant sted i dag i vikariatet. De to domstolene kommer til å samordne sin virksomhet for å gjøre den innledende fasen av prosessen smidig (når det gjelder å avhøre vitnene og samle inn dokumenter), men de har ingen myndighet til å felle dom: dette kan bare Den hellige stol gjøre.

Med Álvaro del Portillo er antallet medlemmer av prelaturet Opus Dei som det er innledet helligkåringsprosesser for nå oppe i syv. Blant disse finner vi Montse Grases (1941-1959), den katalanske studenten som med eksemplarisk glede gjennomgikk en plagsom sykdom, Ernesto Confiño (1899-1991), guatemalansk familiefar og barnelege som forvandlet sitt yrke til en kontinuerlig tjeneste for sine medmennesker, og Tony Zweifel (1938-1989), en sveitsisk ingeniør.

Takket være teknisk hjelp fra Centro ELIS i Roma kan vi tilby en video som du kan se i streaming eller ved å laste den ned på en av lenkene til høyre. For å se den er det nødvendig å ha installert Real Player eller RealOne Player, noe man kan gjøre gratis. Den som vi bidra til produksjon av audiovisuelt materiale, kan gi et bidrag til grant.elis.org .