”De er jenter som trenger mye omsorg”

Sofia Miguens underviser på skolen Buen Consejo, som ligger i et fattig strøk i Buenos Aires. Kardinal Bergoglio hadde en forkjærlighet for denne skolen og besøkte den flere ganger.

Sofia Miguens underviser på grunnskolen Buen Consejo

”Undervisning er et evig kall om å vokse utover meg selv, for å kunne gi min entusiasme til mine elever,” sier Sofia. Nå er hun 28 år gammel, og har arbeidet som barneskolelærer ved skolen Buen Consejo siden 2007.

Buen Consejo ligger i bydelen Barracas i Buenos Aires, og ble grunnlagt i 1918. skolen tar imot elever fra et område som er preget av økonomisk elendighet. Ved utdanningen og formasjonen skolen tilbyr, søker den å hjelpe jentene til å gå videre til høyere studier og finne seg en skikkelig jobb, samtidig som den også ønsker å fremme den kulturelle og åndelige atmosfæren i familiene deres.

Det er familier som lider alvorlig på grunn av fattigdom og ungdomskriminalitet

Mens elevene betaler det de er i stand til, selv om det er ytterst beskjedent, betaler bystyret lærernes lønninger og gaver hjelper til med å dekke mange andre utgifter Når det gjelder den åndelige formasjonen som gis, den katolske utdanningen og den åndelige omsorgen for jentene og deres familier, har erkebispedømmet gitt prelaturet Opus Dei ansvaret for dette.

”Elevene kommer fra familier med mange problemer, både økonomiske og sosiale. Det er familier som lider alvorlig på grunn av fattigdom og ungdomskriminalitet,” sier Sofia. ”De kommer på skolen og søker ikke bare lærdom, men også vennlighet og stabilitet. Straks jeg kommer inn på skolens område, møtes jeg av hundrevis av unge ansikter som ber om et smil fra meg. De er jenter som trenger mye omsorg, noen som vil lytte til dem og som vil se dem i øynene når de prøver å fortelle deg noe, som vil vise dem oppmerksomhet, men som også vil sette klare grenser.”

Sofia sier at jentene prøver å finne ut hva som er godt og dårlig. Og deres referansepunkt er læreren. Sofia understreker at respekt for autoritet står ganske sterkt på skolen, noe som gjør henne enda mer klar over det ansvaret hun har. ”Du blir et forbilde for dem, og du innser at uansett hva du forteller dem, kan det være de aldri hører det igjen. Det er veldig tilfredsstillende å se hvordan bare noe få ord kan åpne opp for dem et helt panorama og tenne store forventninger.”

"Ingenting av det gode du gjør her er forgjeves, ingenting er bortkastet"

Året før gikk mer enn 30 av jentene på Buen Consejo videre til studier ved forskjellige universiteter i Buenos Aires. ”I de fleste tilfellene har foreldrene bare fullført barneskolen, så det å få en universitetsgrad har enormt stor betydning for dem selv og for familiene deres. Hele livet får en ny retning og de kan nå hjelpe familiene sine og sette seg høyere mål.”

”I arbeidet prøver jeg å tjene samfunnet ved å gjøre mange små ting med mye kjærlighet,” sier Sofia, som ble klar over sitt lærerkall da hun gikk på videregående, og hjalp til med å gi støtteundervisning til ungdommer fra en fattig bydel i Buenos Aires. Hun var også alltid den som var villig til å hjelpe klassekamerater til å forstå bedre det de hadde hørt i timene.

Sofia sier at hun ikke er interessert i å arbeide noe annet sted. ”Dette er veien Gud har planlagt og valgt for meg, som ansporer meg til å vokse og gjøre det litt bedre for hver dag.” En av de største fordelene skolen gir, sier hun, er å vite at ingenting hun sier eller gjør er ufruktbart. ”Ingenting av det gode du gjør her er forgjeves, ingenting er bortkastet,” sier Sofia med et smil.