Álvaro del Portillo saligkåres i Madrid 27. september i år

Programmet for saligkåringen inneholder arrangementer i Madrid og i Roma. Kardinal Angelo Amato, prefekt for Kongregasjonen for helligkåringer, vil lede saligkåringsseremonien.

Biskop Álvaro del Portillo.

22. januar meddelte Den hellige stol at pave Frans på oppfordring fra Opus Deis prelat, biskop Javier Echevarría, har bestemt at lørdag 27. september 2014 blir dato for saligkåringen av biskop Álvaro del Portillo. Saligkåringen vil finne sted i Madrid, del Portillos fødeby. Paven har tidligere godkjent og Kongregasjonen for helligkåringer har offentlig gjort et dekret om et mirakel som tilskrives Álvaro del Portillo.

Internasjonal sammenkomst i Madrid

Biskop Álvaro del Portillo.

Kardinal Angelo Amato, prefekt for Kongregasjonen for helligkåringer, vil lede saligkåringsseremonien i Madrid. Mennesker fra hele verden er ventet å ville delta. Biskop Javier Echevarría, Opus Deis prelat, vil feire en takksigelsesmesse dagen etterpå.

”I denne store gledesstunden” sier biskop Javier Echevarría, ”vil jeg takke pave Frans for saligkåringen av denne biskop som i så stor grad elsket og tjente Kirken. Fra nå av retter vi pavens bønneintensjoner til ham: alle kristnes apostoliske fornyelse og hengiven tjeneste for Gud, støtte og hjelp til de trengende, den kommende synoden om familien, prestenes hellighet.”

Don Álvaro og Madrid

Mange kaller biskop del Portillo med hengivenhet ganske enkelt ”Don Álvaro”. Hans livshistorie er nært knyttet til Roma (der han tilbrakte størstedelen av sitt liv), og med Madrid, der han ble født 11. mars 1914. Der vokste han opp med sine foreldre og syv søsken. I den spanske hovedstaden ble han kjent med den hellige Josemaría Escrivá de Balaguer i 1935. Bare noen måneder etterpå bestemte han seg for å bli medlem i Opus Dei.

Da han var 19 år gammel begynte han å studere til ingeniør. I tillegg til sine universitetsstudier deltok han i den sosiale virksomheten som selskapet St. Vincent de Paul organiserte. Han ledet trosundervisning og hjalp hjemløse barn i Vallecas og andre forsteder i Madrid som før den spanske borgerkrigen var svært fattige. Álvaro del Portillo delte ut gaver og mat til trengende familier, og med den hellige Josemarías oppmuntring fortsatte han med liknende aktiviteter sammen med de andre ungdommene som deltok i Opus Dei voksende virksomhet.

Etter å ha avsluttet sine sivile og kirkelige studier med gode resultater ble han presteviet i Madrid 25. juni 1944 av biskop Eijo y Garay. Der utøvde han sin prestetjeneste frem til 1946 da han flyttet til Roma.

I forkant av saligkåringen

Pave Benedikt XVIs dekret om salig- og helgenkåringer (offentliggjort 29. september 2005 av Kongregasjonen for helligkåringer) sier at saligkåringer skal feires av en representant for Den hellige far, vanligvis av prefekten for Kongregasjonen for helligkåringer, på det sted som anses best egnet. Bare helgenkåringer skal feires av paven selv.

Da man fikk nyheten om den kommende saligkåringen studerte man derfor forskjellige alternative steder, fremfor alt sentrale steder i Roma bortsett fra Petersplassen som er reservert for paven. Prognosen for antall deltakere øket imidlertid i den grad at man anså det umulig å gjennomføre prosjektet inne i byen. Kongregasjonen for helligkåringer vurderte da et alternativt forslag, nemlig å arrangere seremonien i don Álvaros fødeby Madrid, noe man anså som spesielt passende da 100-årsdagen for hans fødsel finner sted i 2014. Dette alternativet gjør det også lettere å delta for de mange i don Álvaros hjemland som ønsker å være tilstede, men som på grunn av den rådende økonomiske krisen ellers ville ha vanskelig med å få råd til turen.

Forberedelsene begynner nå for å ta imot de mange deltakerne man antar vil komme fra andre land. Planene inkluderer besøk i Almudena-katedralen i Madrid, og andre steder med tilknytning til don Álvaros livshistorie og til Opus Deis første år (Opus Dei ble grunnlagt av den hellige Josemaría Escrivá 2. oktober 1928).

Med pave Frans i Roma

Don Álvaro mottar pave Paul VIs velsignelse.

Organisasjonskomiteen forbereder også forskjellige arrangementer i Roma for de deltakere som ønsker å valfarte dit ”videre Petrum” ”for å se Peter” (Gal 1,18).

Sammen med de ansvarlige myndigheter studerer man hvordan don Álvaros legeme (som hviler i krypten under prelatkirken Santa Maria della Pace) ved denne anledning kan flyttes til basilikaen San Eugenio for å gjøre det lettere for de mange mennesker som vil be ved hans levninger.

Etter saligkåringen vil det bli feiret en takksigelsesmesse i en av de romerske basilikaene. Pilgrimmene skal dessuten kunne delta i pavens onsdagsaudiens og på den måten vise sin takknemlighet og støtte til Den hellige far.

Alle under ett, i don Álvaros fotspor

Aktiviteter vil bli holdt både i Roma og i Madrid av Harambee Africa International for å samle inn penger til fire helse- og utdanningsprosjekter i Afrika som biskop Álvaro del Portillo tok initiativ til da han var Opus Deis prelat.

Don Álvaro velsigner en kvinne og hennes barn.

”Harambee” betyr ”alle under ett” på swahili. Deltakerne i saligkåringen inviteres til økonomisk å støtte utviklingen av en underavdeling av Niger Hospital (i Enugu, Nigeria) som behandler mødre og barn, samt en utvidelse og ombygging av tre helsesentre og en sykepleierskole knyttet til Monkole Hospital i Kinshasa (DR Kongo), og videre utviklingen av et program mot underernæring hos barn ved Rural Centre Ilomba (i Bingerville, Elfenbenskysten). Et annet prosjekt er innsamling av midler til stipend for prestekandidater fra Afrika som vil studere ved Det pavelige universitet av Det hellige kors, som ble grunnlagt i Roma av biskop Álvaro del Portillo på bakgrunn av et ønske fra den hellige Josemaría Escrivá.

Rosalinde Corbi, koordinator for Harambee-virksomheten, forklarer at ”vi synes at vi må dele saligkåringens gave med de mest trengende menneskene. Vi vil gjøre det på en måte som ville ha gledet don Álvaro, siden han viet mye av sin tid til syke og trengende helt fra sin ungdom.”

Mer informasjon

Nyheter om saligkåringens forskjellige arrangementer i Madrid og Roma legges ut på www.alvarodelportillo.org

For å støtte Harambee i forbindelse med saligkåringen, se www.harambee-africa.org